Verdi ther ad gódu, czyli smacznego!

Kuchnia islandzka dla wielu jest niezrozumiała lub wręcz odrzucająca. Znajdziemy tam głównie dania mięsne z baraniny, ryb oraz fok czy wielorybów. Nawet biednego maskonura, nie ominął ten smutny los. W sumie nie można się dziwić, gdyż większość produktów jest importowanych, a jeżeli chodzi o zwierzęta hodowlane to nie mamy zbyt dużego wyboru. Jednak niech Was nie zmylą pozornie ubogie smaki Islandii. Przodkowie Wikingów potrafią stworzyć z tego wiele oryginalnych potraw, które nie raz nas zaskoczyły! 

NA SŁONO

1. Svið

Patrząc na wyjątkowo zróżnicowaną faunę Islandii, nie jest zaskoczeniem, że na talerze wyspiarzy trafia właśnie owca. Ale to w jakiej postaci! Svið, czyli barani łeb potrafi odstraszyć nawet najbardziej odważnego smakosza. Ta popularna potrawa jest rozchwytywana przez turystów i można ją kupić w każdej lepszej restauracji. Patrząc na to z jakim apetytem zajadali się goście, sądzę, że była naprawdę dobra.

Svið

2. Lundi

… czyli mięso z maskonura. Jak widać te słodkie ptaki morskie idealnie prezentują się nie tylko na klifach, ale i na talerzach. Niektórzy twierdzą, że smakują jak kurczak, inni jak ryba. Pozostaje tylko samemu sprawdzić, którzy mają rację.

3. Humarsúpa

Zupa z homara w Polsce uważana jest za rarytas, a na Islandii można  ją kupić w puszce za grosze. Warto skusić się na tą potrawę, gdyż jej subtelny smak oraz kremowa konsystencja rozbudza zmysły.

krabowa

4. Krem ze szparagów

Kolejna popularna zupa, którą można dostać dosłownie wszędzie i w każdej postaci.  Mi jednak nie do końca przypasowała – była zbyt mdła.

5. Hvalspik

Zajadanie się mięsem z wieloryba budzi wiele kontrowersji wśród turystów, głównie dlatego, że jest to wymierający gatunek. Kolejnym argumentem przeciw jest cena – 130 zł za danie! Z drugiej strony soczysty, ciemny stek o nietuzinkowym zapachu naprawdę kusi…

1280px-Mink_Whale_Meat_Iceland

6. Hákarl 

Fermentowane mięso rekina raczej nie zachęca swoim zapachem do konsumpcji.  Trochę zalatuje amoniakiem, a do tego konsystencją przypomina mięsną galaretkę. Według mnie danie dla odważnych i głodnych nowych doznań smakowych.

2687588405_618ce58f4f_b

7. Pylsur

Hot-dog ze świeżą oraz prażoną cebulką, parówką z baraniny i sosem musztardowym jest idealnym daniem na mniejszy głód. Do tego nie drogi!

8. Flatkökur

Dla znudzonych ciągłym jedzeniem bułek lub chleba, Islandczycy przygotowali flatkökur, czyli naleśniki.

naleśnik

9. Suszona ryba

Można ją nabyć w postaci chipsów, siekanych kawałków lub dużych filetów. Zazwyczaj jest to dorsz lub łupacz. Idealna jako przekąska, chociaż pozostawiona otwarta w plecaku sprawi, że WSZYSTKO daje rybą.

suszonaryba

NA SŁODKO

1. Skyr

Podobny do jogurtu skyr jest wizytówką kuchni islandzkiej. Ma trochę kwaskowaty smak, konsystencją przypomina nasz serek homogenizowany. W sklepach dostępny w wielu smakach np. jagodowym, truskawkowym czy bananowym.

skyr

skyr2

2. Kleinur

Coś pomiędzy faworkiem a pączkiem. Niezbyt słodkie, bez żadnych dodatków.

kleinur

kleinur

3. Kókosbollur

Za każdym razem mijałyśmy te słodkości z zaciekawienie, aż w końcu postanowiłyśmy je spróbować. Jakie było nasze zaskoczenie, kiedy okazało się, że to islandzka wersja naszych ciepłych lodów.

kokosbollur

4. Lukrecja

Jedni kochają, inni nienawidzą. Czarne żelki to bardzo popularne słodycze wśród krajów skandynawskich, ale na Islandii nie znajdziecie nic innego. Jeżeli nie gustujecie w ziołowym smaku lukrecji, będziecie musieli zrezygnować na czas wyjazdu ze słodyczy. Myślicie, że będziecie mogli zajadać się batonikami? Uważajcie, one często kryją w sobie czarną niespodziankę.

baton

Ciekawym doznaniem smakowym jest słona lukrecja lub Djúpur, czyli słono-ostra kulka z czekoladowym nadzieniem. Tylko dla miłośników lukrecji!

słona

ostra

ALKOHOL

W supermarketach nie ma zbyt dużego wyboru alkoholu. Zazwyczaj możemy dostać parę rodzajów piwa, ewentualnie gotowych drinków. Cięższe trunki można kupić w tamtejszym monopolowym, chociaż ich znalezienie wydaje się nie lada wyzwaniem. Na szczęście nie musimy się tym zbytnio martwić, ponieważ w sklepie bezcłowym mamy ogromny wybór alkoholu o przystępnych cenach. Możemy tam dostać chociażby likier o smaku lukrecji czy też filtrowany przy pomocy lawy.

viking

einstok

CIEKAWOSTKA

Podczas jednej z naszych pieszych wędrówek dotarłyśmy do miasta Hveragerði. Oprócz tego, że jest to miejsce wypadowe do gorącej rzeki, to na dodatek szczyci się geotermalną kuchnią, a w szczególności pieczonym tym sposobem chlebem bananowym.

geothermal cooking

banana

Reklamy

8 Comments Add yours

  1. grafzero pisze:

    Lukrecji szczerze nienawidzę, ale ten barani łeb… trzeba się będzie wybrać :P

    Lubię to

    1. almosttraveler pisze:

      Mało komu smakuje lukrecja. Przywiozłam jej trochę do Polski i każdy się krzywił jak ją jadł:<

      Lubię to

      1. Kasia pisze:

        ja tam bardzo lubię :) W Szwecji mają bzika na punkcie lukrecji, próbowałam tam lodów lukrecjowych :D

        Polubione przez 1 osoba

      2. almosttraveler pisze:

        W takim razie Patrycja czuła by się tam jak w raju, ja niestety nie ;). Jakoś nie mogę przekonać się do tego smaku.

        Lubię to

  2. Natalia pisze:

    Uwielbiam probowanie jedzenia w innych krajach!

    Polubione przez 1 osoba

    1. almosttraveler pisze:

      To tak jak my! Trzeba przecież poznać kraj od każdej strony ;).

      Lubię to

  3. Wow. Chętnie skosztowałabym wielu z tych dań, gdyż uwielbiam poznawać nowe kuchnie i testować nowe smaki racząc się pysznymi daniami. Uwielbiam zarówno jeść i gotować oraz inspirować się propozycjami innych :) Pięknego dnia :)

    Polubione przez 1 osoba

    1. almosttraveler pisze:

      To tak jak my :D. Dla nas podróż do innego kraju zaczyna się zazwyczaj od jego kuchni :).

      Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s