Liban na talerzu

Wszystko i nic

Zaczynając od Fenicjan, starożytnych Rzymian i Bizancjum, kończąc na kolonii francuskiej, Liban był mieszanką chyba każdej możliwej kultury. Ciągłe zmiany kształtowały nie tylko społeczeństwo tego małego państwa, ale również ich podniebienia. Oprócz typowo arabskich smaków, możemy spotkać francuskie croissanty i charakterystyczną dla wszystkich południowych krajów baklavę.  Bombardowana nowymi zapachami,  nie mogłam przejść obok nich obojętnie, dlatego postanowiłam spróbować jak najwięcej potraw (skutkiem czego był płacz po wejściu na wagę – i tak nie żałuję!). A oto kilka z nich:

DANIA GŁÓWNE

1. Fatteh lahme

fatteh lahme

 Kurczak w sosie jogurtowo-czosnkowym, z kawałkami spieczonego chlebka khobez i orzechami.

2. Grilled ribbe

grilled ribbe

Grillowany mielony na khobez wysmarowanym ostrym sosem, z plastrami pomidora, kiszonego ogórka i posiekaną natką pietruszki.

3. Falafel

falafel

Smażone kulki z ciecierzycy z jogurtowym sosem, rzodkiewką, liściem mięty i czymś różowym…

tutaj w wersji na wynos

falafel na wynos

4. Moghrabiye z kurczakiem

nie wygląda najsmaczniej, ale było naprawdę dobre!szpitalne jedzonko

Oto przykład szpitalnego jedzenia.

Moghrabiye to te najmniejsze kulki. Jest to rodzaj kaszy z przyprawami (gałka muszkatołowa, cynamon…). Polane są one sosem z ciecierzycą, cebulką dymką i kawałkami wołowiny. Dodatkowo pierś kurczaka i sałatka z sosem limonkowym.

5. Tawouk. 

jak widać nie mogłam się powstrzymać,
żeby go nie spróbować przed zdjęciem;) 

tawouk

Niestety nie jest to nic szalonego. Kebab w chlebku khobez z kurczakiem, sałatą i frytkami. Popularny fast food w Libanie.

6.Manakeesh

manakeesh z zaatarem i serem

manakeesh

Libańska pizza. Bardzo popularna i tania. Mamy do dyspozycji wariant z serem, mięsem, zaatarem i innymi pysznościami. Na wynos składana na pół, na miejscu krojona w trójkąciki.

OWOCE

owoce

1. Flaszowiec siatkowaty, czyli pierwszy z lewej zielony owoc. Po angielski custard apple (nazwa o wiele ładniejsza). Smakuje jak jabłecznik. W środku znajdują się kremowy miąższ z czarnymi nasionami, których się nie je.

2. Daktyle, dość popularne w Polsce. Słodko-mączny smak.

3. Grejpfrut. Pachnący, soczysty, słodki. Miąższ rozpływał się w ustach. Zero goryczki, którą spotykamy w importowanych grejpfrutach w Polsce. 

4. Pomarańcza, ostatni owoc po prawej. Tak jak w przypadku grejpfruta – aromatyczna, ze słodkim miąższem. 

SŁODYCZE

słodkości

1. Mchabbak. Żółto-czerwona pętelka, oblana syropem.Twarda. W smaku trochę jak kukurydziane chrupki z cukrem.

2.Ouwwaymek. Kształt pieroga. W środku nadzienie orzechowe. Mój numer 1!

3. Atayef. Małe kuleczki, całe w syropie, bez nadzienia.

4. Maakraun. Podłużne, w cukrze, z marcepanem w środku. 

ALKOHOL

1. Moscatel

wino

Białe, słodkie wino z nutą przypraw.

2. Almaza

piwo

Almaza znaczy diament.  Piwo jak dla mnie niespecjalne, ale jako pamiątka idealne !

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s